preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Dokumenti
Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 1. 2010.

Ukupno: 274434
Ovaj mjesec: 2289
Ovaj tjedan: 395
Danas: 3
 

V i j e s t i - školska godina 2019.-2020.

Stručno usavršavanje

Posredstvom Dominika Tomislava Vladića, nastavnika informatike u osnovnim školama u Budrovcima i Velikoj Gorici, u okviru info dana u Osnovnoj školi Budrovci 2. rujna 2016. održano je

STRUČNO PREDAVANJE O eTWINNINGU

 


Neposredno pred početak nastave u novoj školskoj godini 2016/17. za učitelje i nastavnike Osnovne škole i susjednih škola s područja Đakovštine, učiteljica i savjetnica 1. Osnovne škole u Bjelovaru, odnosno ambasadorica eTwinninga, Nataša Ljubić Klemše, održala je stručno predavanje o eTwinningu – platformi za online i živu suradnju učenika i njihovih učitelja, odnosno nastavnika, kroz razne projekte  na razini Hrvatske, Europske unije i šire. U Hrvatskoj je za razvoj i kompletnu provedbu Erasmus+ i eTwinning programa nadležna Agencija za mobilnost i programe Europske unije.

Tijekom predavanja Nataša Ljubić Klemše, između ostaloga, istaknula je da je eTwinning stalno prisutan u edukaciji u okviru cjeloživotnog učenja samo što kod nas u Hrvatskoj nije bio dovoljno poznat. Doduše, bio je u malo drugačijem izdanju, ali on se iz dana u dan mijenja, razvija se i napreduje. eTwinning je dio Erasmus programa i predstavlja sigurnu platformu za suradnju.

Kao dio European Schoolneta – konzorcija 31 europskog ministarstva - eTwining je zajednica škola, učitelja i odgojitelja, zajednica nastavnika u Europi koja vertikalno povezuje dječje vrtiće, osnovne i srednje škole te fakultete. Prvi fakultet u Hrvatskoj uključen u eTwinning je Filozofski fakultet u Osijeku. Od prošle godine tamo se provodi projekt u kojemu se obučavaju studenti, budući učitelji, za korištenje eTwinninga u izradi projekata. eTwinning je dio međunarodne zajednice koja uključuje 38 država, ali ovaj broj raste. Nisu uključene samo države iz Europske unije nego i one koje su izvan Europe. To su države bivše ruske federacije ali i susjedne nam zemlje – Bosna i Hercegovina i Srbija. eTwinning je od prije nekoliko godina dostupan i na hrvatskom jeziku (inače se koristi na 28 jezika), što olakšava pristup i rad učiteljima s obzirom da se često navodi jezična barijera kao problem uključivanja u eTwinning. Isto tako izazov je onima koji žele bolje naučiti engleski jezik, njemački ili koji drugi strani jezik.

-„Ako govorimo o eTwinningu“ – ističe Nataša Ljubić Klemše -  „onda je to jedna online platforma, jedna društvena mreža na kojoj se odvijaju  međunarodni i nacionalni projekti, na kojoj se surađuje. Moram reći da je na početku bilo isključivo online komuniciranje. Danas je eTwinning živ. Kažem živ zato što se događa puno fizičkih susreta.  Temelj eTwinninga je projektna nastava. Naime, reći ćemo da to kod nas u nastavi nije ništa novoga. Radim dvadeset godina u nastavi i mogu reći da su projekti sastavni dio našega nastavnog rada. I upravo zato što je projektna nastava temelj, vidjet ćete kada se uključite, da to nije ništa novo i ništa što vi ne radite, samo je ovo na malo promijenjeni, malo drugačiji način. eTwinning je pokrenut 2005. godine a u Hrvatsku je došao 2009. godine. Četiri godine poslije pojave u Europi mi smo znali za njega, ali u šest godina se jako puno napravilo u Hrvatskoj. Možemo reći da smo postigli i više od država koje su se uključile u to 2009. godine. Od 2007. do 2014. godine eTwinning bio je sastavni dio Comeniusa a od 2014. do 2020. godine sastavni je dio Erasmus+ programa. eTwinning nudi mogućnosti stručnog usavršavanja, događaje za učenje (Learning Events), radionice stručnog usavršavanja (Professional Dvelopment Workshops), webinare, konferencije, info dane, događanja i seminare. To podrazumijeva puno druženja, putovanja, napredovanja, usavršavanja jezika, druženje s najuspješnijima i stjecanje puno novih suradnika, kolega i prijatelja.“

Nataša Ljubić Klemše ponosna je što je svojim aktivnostima postigla status ambasadorice eTwinninga, što je svoju osnovnu školu i svoj grad afirmirala na nacionalnoj i međunarodnoj razini, omogućila svojim sadašnjim i nekadašnjim učenicima kreativni razvoj i sklapanje brojnih prijateljstava a njena najbolja eTwinning prijateljica je učiteljica iz Grčke. Izrazila je veliko zadovoljstvo odazivom učiteljica, učitelja i nastavnika iz Đakovštine za koje se nada da će se rado uključiti u projekte koje omogućuje eTwinning.

Sve sudionike pozdravio je ravnatelj Ivan Jukić a domaćini su pripremili svježu lepinju iz školske krušne peći, uz domaću svinjsku mast i pekmez, pa je info dan završio prigodnim domjenkom.

Tekst i foto: Željko VurmPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Željko Vurm   datum: 4. 9. 2016.

Važne poveznice


Važna anketa
Ovu školsku godinu namjeravam završiti s:


Tražilica

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Korisni linkovi
Obrazovanje

Dnevni tisak


Dokumenti

 

preskoči na navigaciju